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Director’s Notes —

The Division of Cemeteries and the
Cemetery Board are pleased to resume
publication of the Cemetery Bulletin
in their efforts to inform cemeterians
of important issues and recent events.
Publication was suspended since last
year due to two significant deaths that
have impacted operations. The Divi-
sion has been recovering both person-
ally and operationally from the loss of
Mike Itzo and Ed Hand - both contrib-
uted greatly to the Division and are
missed by all.

A number of issues have been dis-
cussed and decided upon by the Ceme-
tery Board and progress made on leg-
islative matters. The Reclamation Bill,
which will give cemeteries the right to
reclaim graves that are older than 75
years and to be able to then sell those
empty graves of an existing lot, seems
to be on track for final passage. The
selling of pre-need interment services
has been discussed by the Cemetery
Board and a position taken.

We hope that you find this issue
informative. We will strive to bring
the newsletter to you on a more regu-
lar basis in the future.

— By Richard D. Fishman
Director

REMINDER—

Cemeteries are not allowed to auto-
matically close for winter months.
Burials must be made if weather con-
ditions allow. An additional charge
may be made for snow removal or
penetration of frost based on the ac-
tual additional costs to the cemetery.

Right of Second Interment

Cemeteries are sometime asked to place a person’s cremated remains in a
grave that already contains another person’s remains. A question has arisen
concerning how to charge for such second interments.

The answer depends on whether the charge is for the cost of a burial
space, or for the cost of a service, the interment. The price of a burial space
must be posted in the office of the cemetery corporation and filed with the
Cemetery Board. The price of a service, such as interment, must also be
approved by the Cemetery Board.

The number of interments that may be made in a single grave is a matter
of contract between the cemetery and the purchaser of a lot or plot. The
number should be specified in the deed or other contract instrument, or in
the rules and regulations of the cemetery corporation in effect at the time
of purchase.

If a purchaser was clearly granted the right to only one burial, then the
cemetery may charge for the right to a second interment. However, if the
original agreement did not limit the number of burials allowed, then the
right to a second interment has already been granted, and the cemetery may
not charge for the right.

When dealing with a request for a second interment, the cemetery must
review the original purchase contract or deed and the rules in effect at the
time to determine whether or not it may sell a right of second burial.

In any event, a cemetery may impose its approved charge for providing
the service of interring the remains.

Prepaid Interment Services

Some cemeteries offer lot owners the opportunity to pre-pay the cost of
interment services. While cemeteries are required to place in trust monies
paid prior to need for merchandise, there is no comparable requirement in
Section 453 of the General Business Law for handling monies paid for
services prior to the time they are rendered. However, cemetery corpora-
tions are advised that they must take certain steps to ensure compliance
with Article 15 of the Not-for-Profit Corporation Law when they collect
money prior to need for interments or other services.

(Continued, see PREPAID INTERMENT SERVICES)



New Law

Veterans’ Markers
In our December 2001 Cemetery
Bulletin, we reported that “....veterans’
markers are provided...for the un-
marked graves of veterans only.” At
the time the article was written, that
was a correct statement. Subsequent
legislation reversed that policy.
Section 502 of the Public Law 107-
103, Veterans Education and Benefits
Expansion Act of 2001, “...requires
Veterans’ Association to provide,
upon request, government markers for
marked graves at private cemeteries...”
This applies to cases in which the
death occurred on or after December
27, 2001. The authority to furnish a
marker under this section expires on
December 31, 2006.

New ECI =3.7%
(Employee Cost Index)

PREPAID INTERMENT SERVICES ...

Section 1509(b) of the Not-for-Profit Corporation Law requires cemetery
corporations to make reasonable charges for services that are based on the
fair and reasonable cost and expense of rendering such services. To comply
with this provision of law, a cemetery must collect enough money to pay
the cost of an interment at the time it is provided.

One way for cemeteries to comply with Section 1509(b) of the Not-for-
Profit Corporation Law is to place any pre-need payments for services into
an interest-bearing escrow or trust account. At the time the service is
provided, an amount equal to the approved charge for the service can be
withdrawn. If there is not enough to cover the cost of the service at that
time, the balance should be collected. Similarly, if the money in the account
exceeds the cost of the service, the excess should be refunded.

The Cemetery Board would find it unacceptable for a cemetery to collect
money for pre-need interments and merely place the money in the general
fund. Such a practice would put a financial strain on the cemetery at the
time it must provide the interments, and is not in the best interest of the lot
owners. Such a practice also increases the risk that a cemetery will be
abandoned and become a public charge.



