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By electronic mail only 
 
March 25, 2020 
 
Linda Baldwin, General Counsel 
New York State Department of State 
Office of Counsel 
One Commerce Plaza, 99 Washington Avenue 
Albany, NY 12231-0001 
 
 Re:  Request for Advisory Opinion on Behalf of New York State Cemetery Board 
 
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing 
staff advisory opinion is based solely upon the information presented in your correspondence, except as 
otherwise indicated. 
 
Dear Ms. Baldwin: 
 

You seek an advisory opinion regarding the application of the New York State Open Meetings 
Law (“OML”), the quorum requirements of New York State General Construction Law (“GCL”) § 41, and 
Governor Andrew M. Cuomo’s New York State Executive Order 202.1 (the “Order”), to meetings of the 
New York State Cemetery Board (the “Board”).  Specifically, you ask whether the Board may achieve for 
legal purposes a quorum by telephone for its meetings while the Order is effective.   
 

By way of brief background, the Board was created pursuant to Article 15 of the New York State 
Not-for-Profit Corporation Law, is a “public body” as that term is defined in the OML, and accordingly is 
required to comply with the OML. The Board consists of three ex-officio members:  the New York State 
Secretary of State, New York State Attorney General, and New York State Commissioner of Health, or 
their designees.   

 
In general and in the absence of the Order, which is discussed below, the OML and the GCL 

require that voting and action by a public body may occur only at a meeting during which a quorum has 
physically, or virtually by videoconference, convened. Section 102(1) of the OML defines the term 
“meeting” as “the official convening of a public body for the purpose of conducting public business, 
including the use of videoconferencing for attendance and participation by the members of the public 
body.”  The term “quorum” is defined in § 41 of the General Construction Law as: 
 

Whenever three or more public officers are given any power or authority, or three 
or more persons are charged with any public duty to be performed or exercised 
by them jointly or as a board or similar body, a majority of the whole number of 
such persons or officers, gathered together in the presence of each other or 
through the use of videoconferencing, at a meeting duly held . . . , shall constitute 
a quorum and not less than a majority of the whole number may perform and 
exercise such power, authority or duty. 
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In summary, therefore, prior to the issuance of Executive Order 202.1, a valid meeting of a public 

body could occur only when a majority of the total membership of that body – a quorum – had “gathered 
together in the presence of each other or through the use of videoconferencing.”  However, on March 13, 
2020, Governor Cuomo, in response to a disaster emergency declared pursuant to New York State 
Executive Law § 28, issued Executive Order 202.1 suspending certain aspects of the OML relating to in-
person attendance. The Order provides, in relevant part: 

 
Suspension of law allowing the attendance of meetings telephonically or other 
similar service: 
 
Article 7 of the Public Officers Law, to the extent necessary to permit any public 
body to meet and take such actions authorized by the law without permitting in 
public in-person access to meetings and authorizing such meetings to be held 
remotely by conference call or similar service, provided that the public has the 
ability to view or listen to such proceeding and that such meetings are recorded 
and later transcribed. 

 
In the Committee’s view, the plain language of the Order temporarily suspends the requirement that 
otherwise exists pursuant to the provisions of the OML and GCL discussed above that members of the 
Board be physically convened or convened by videoconferencing in order to achieve a quorum and 
conduct the public business of the Board. The Order similarly may fairly be read temporarily to suspend 
the OML requirement that notice of the meeting include the physical location of each Board member who 
is participating by telephone or similar means. 
 
Thank you for your inquiry. 
 

Very truly yours, 
 

     /s/ Shoshanah Bewlay 

 
Shoshanah Bewlay 

 
 
 

https://www.governor.ny.gov/sites/governor.ny.gov/files/atoms/files/EO_202_1.pdf
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By electronic mail only 
 
March 26, 2020 
 
Patrick J. Cremo 
Supervising Attorney & Records Access Officer  
NYS Workers’ Compensation Board 
328 State Street 
Schenectady, NY 12305 
 

Re:  Request for Advisory Opinion on Behalf of New York State Workers’ Compensation 
Board 

 
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing 
staff advisory opinion is based solely upon the information presented in your correspondence, except as 
otherwise indicated. 
 
Dear Mr. Cremo: 
 

You seek an advisory opinion regarding the application of the New York State Open Meetings 
Law (“OML”), the quorum requirements of New York State General Construction Law (“GCL”) §41, and 
Governor Andrew M. Cuomo’s New York State Executive Order 202.1 (the “Order”), to meetings of the 
New York State Workers’ Compensation Board (the “Board”).  Specifically, you ask whether the Board 
may for its April 2020 meeting convene remotely by teleconference or videoconference without 
livestreaming the audio or video to the public while the Order is effective.   
 

By way of brief background, the Board was created pursuant to § 140 of the New York Workers’ 
Compensation Law (“WCL”), is a “public body” as that term is defined in the OML, and accordingly is 
required to comply with the OML. The Board consists of thirteen members who are appointed by the 
governor by and with the advice and consent of the senate.   
 

In general, and in the absence of the Order, which is discussed below, the OML and the GCL 
require that voting and action by a public body may occur only at a meeting during which a quorum has 
physically, or virtually by videoconference, convened. Section 102(1) of the OML defines the term 
“meeting” as “the official convening of a public body for the purpose of conducting public business, 
including the use of videoconferencing for attendance and participation by the members of the public 
body.”  The term “quorum” is defined in § 41 of the GCL as: 
 

Whenever three or more public officers are given any power or authority, or three 
or more persons are charged with any public duty to be performed or exercised 
by them jointly or as a board or similar body, a majority of the whole number of 
such persons or officers, gathered together in the presence of each other or 
through the use of videoconferencing, at a meeting duly held . . . , shall constitute 
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a quorum and not less than a majority of the whole number may perform and 
exercise such power, authority or duty. 
 

In summary, therefore, prior to the issuance of the Order, a valid meeting of a public body could occur 
only when a majority of the total membership of that body – a quorum – had “gathered together in the 
presence of each other or through the use of videoconferencing.”   
 

In your correspondence, you reference 12 N.Y.C.R.R. 300.27(i) (the “Board Rule”) and ask 
whether the Board Rule is consistent with the requirements of the OML, GCL and the Order.  The Board 
Rule provides:  

 
[a]t any regular or special meeting of the Board, Board members, the Chair and 
Vice Chair may, at the discretion of the Chair, convene by electronic means, 
including but not limited to, teleconferencing and videoconferencing. The means 
of attendance shall be duly recorded in the minutes of the meeting by the 
secretary. 

 
In the view of the Committee (and absent the Order, which, again, is discussed below), the Board Rule is 
inconsistent with the requirements of the OML and GCL in that it allows Board members to participate in 
meetings by teleconferencing without video in derogation of the requirements of both referenced laws.   

 
You also note in your correspondence that “[t]he Board does not webcast its meetings, but makes 

video available on its webpage within 24 hours.”  However, § 103(f) of the OML requires that 
 
Open meetings of an agency or authority shall be, to the extent practicable and 
within available funds, broadcast to the public and maintained as records of the 
agency or authority. If the agency or authority maintains a website and utilizes a 
high speed internet connection, such open meeting shall be, to the extent 
practicable and within available funds, streamed on such website in real-time, 
and posted on such website within and for a reasonable time after the meeting. 
For the purposes of this subdivision, the term “agency” shall mean only a state 
department, board, bureau, division, council or office and any public corporation 
the majority of whose members are appointed by the governor. 

 
The Committee believes that the WCB is an “agency” as that term is defined in § 103(f) of the OML.  
Further, the WCB maintains a website and, based on information and belief, “utilizes a high speed 
internet connection.”  As such, the Committee believes that the OML specifically requires that the WCB 
stream its meetings on its website “in real-time.”  Again, these requirements appear in the underlying 
provisions of the OML and therefore generally apply to the WCB. 
 
 You also ask whether informal guidance issued by the Committee in early March 2020 validates 
the Board Rule and your plan to record and later post the meeting video/audio to the WCB website.  In 
early March 2020, the Committee received numerous inquiries relating to the possible “waiver” of the “in-
person” requirements of the OML.  In response to those inquiries and before the issuance of the Order, 
staff of the Committee prepared informal guidance to distribute upon request to public bodies and their 
representatives. The Committee was clear in its informal guidance that it does not have jurisdiction to 
grant waivers from the legal requirements contained in the OML, or from any legal requirement. The 
Committee’s informal guidance accordingly does not validate the Board Rule or the Board’s plan not to 
livestream its April 2020 meeting. 
 

Moreover, on March 13, 2020, Governor Cuomo, in response to a disaster emergency declared 
pursuant to New York State Executive Law § 28, issued Executive Order 202.1 suspending certain 
aspects of the OML relating to in-person attendance.  By operation of New York Law, the Order 
supersedes any provisions of New York laws addressed therein and supersedes (and moots) the informal 
guidance previously offered by the Committee. The Order provides, in relevant part: 
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Suspension of law allowing the attendance of meetings telephonically or other 
similar service: 
 
Article 7 of the Public Officers Law, to the extent necessary to permit any public 
body to meet and take such actions authorized by the law without permitting in 
public in-person access to meetings and authorizing such meetings to be held 
remotely by conference call or similar service, provided that the public has the 
ability to view or listen to such proceeding and that such meetings are recorded 
and later transcribed. 

 
In the Committee’s view, the plain language of the Order suspends the requirement that 

otherwise exists pursuant to the provisions of the OML and GCL discussed above that members of the 
Board be physically convened or convened by videoconferencing in order to achieve a quorum and 
conduct the public business of the Board.  In other words, Board member participation by telephone 
without video is permissible under the Order.  However, the suspension of this requirement appears to be 
expressly contingent upon the Board affording the public the ability contemporaneously to view or listen to 
such proceeding – i.e., livestreaming the audio or video to the public – and upon the Board recording and 
later transcribing the meeting.  In our view, the Order does not suspend the “livestreaming” requirement 
set forth in § 103(f) of the OML for agencies required to comply with that section, and in fact appears to 
strengthen during its pendency that underlying provision of law for all public bodies regardless of whether 
they are required to comply with OML § 103(f).    
 

Thank you for your inquiry. 
 

Very truly yours, 
 

     /s/ Shoshanah Bewlay 

 
Shoshanah Bewlay 

 
SVB/cao 
 
 
 


