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August 10, 2020 
 
 
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing 
staff advisory opinion is based solely upon the information presented in your correspondence, except as 
otherwise indicated. 
 
To Whom it May Concern: 
 
The fundamental premise of the Open Meetings Law is that any person who is interested in the 
deliberations of a public body may be present to view and listen to such deliberations as they occur.  In 
March, in recognition of the declared disaster emergency associated with the spread of COVID-19, the 
disease caused by the novel coronavirus, Governor Andrew M. Cuomo issued an executive order 
permitting public bodies to meet virtually to prevent the spread of the virus, as long as members of the 
public who wished to listen in and view the proceedings could do so contemporaneously with the holding 
of the meeting. 
 
The Governor’s Order provides: 
 

Suspension of law allowing the attendance of meetings telephonically or 
other similar service:  
 
Article 7 of the Public Officers Law, to the extent necessary to permit any 
public body to meet and take such actions authorized by the law without 
permitting in public in-person access to meetings and authorizing such 
meetings to be held remotely by conference call or similar service, 
provided that the public has the ability to view or listen to such 
proceeding and that such meetings are recorded and later transcribed. 
 

That executive order, called EO 202.1, has been extended multiple times and is currently in effect through 
September 4, 2020 (EO 202.55). 
 
On April 15, 2020, the Governor issued another executive order concerning gatherings of people in public 
places, which provided: 
 

Effective at 8 p.m. on Friday, April 17, 2020 any individual who is over 
age two and able to medically tolerate a face-covering shall be required 
to cover their nose and mouth with a mask or cloth face-covering when in 
a public place and unable to maintain, or when not maintaining, social 
distance.  
 

That executive order also has been extended multiple times and is currently in effect through September 
4, 2020 (EO 202.55).  
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Some public bodies may be ready to re-commence essential1 meetings “in person.”  However, such 
meetings must comply not only with the requirements of the Open Meetings Law but also with the 
Governor’s executive orders and other guidance concerning limitations on physical gatherings.  
Accordingly, any meeting of a public body covered by the provisions of the Open Meetings Law must 
permit any member of the public who wishes to attend in person to attend but must also comply with EO 
202.17, as amended, and any guidance or regulation promulgated by the Governor’s administration or the 
New York State Department of Health. 
 
What this means, in practical terms, is that if a public body is convening an essential meeting, the body 
must ensure that it adheres to social distancing, masking, and any other administration requirements, and 
if there is any question about whether it is able to maintain a safe space in which to hold an essential 
open meeting, it must provide a contemporaneous video or audio broadcast such that members of the 
public who cannot safely attend in person “ha[ve] the ability to view or listen to such proceeding and that 
such meetings are recorded and later transcribed.”   
 
The public body may not artificially limit attendance at its meetings – to do so would not be consistent with 
the requirements of the Open Meetings Law. 
 
In my opinion, if a public body can possibly anticipate that any persons who may wish to attend a meeting 
governed by the provisions of the Open Meetings Law cannot be safely physically accommodated in the 
proposed meeting location pursuant to legal and regulatory restrictions, that public body is required to 
simulcast to the public, by either video or audio means, the proceedings of the meeting as they are 
occurring so that all members of the public who wish to “attend” may do so. 
  
Thank you for your inquiry. 
 

Very truly yours, 
 

/s/ Shoshanah Bewlay 

 
Shoshanah V. Bewlay 
Executive Director 

 
SVB/fhs 
 

 
1 With respect to gatherings deemed “non-essential,” the Governor has directed further restrictions on indoor spaces: “fifty 

(50) or fewer individuals [may gather] for any lawful purpose or reason, so long as any such gatherings occurring indoors do not 
exceed 50% of the maximum occupancy for a particular indoor area, and provided that the location of the gathering is in a 
region that has reached Phase 4 of the State’s reopening, and provided further that social distancing, face covering, and 
cleaning and disinfection protocols required by the Department of Health are adhered to.”  EO 202.45 (extended through 
August 20, 2020, in EO 202.53). 


